Hvad er yoga, meditation og meningen?

Hos mig kan du altid regne med god service.

Hvad er yoga, meditation og meningen?

Hvorfor yoga, meditation og alt det der med at vende blikket indad – og hvad er meningen med at gøre det egentlig her i det 21. århundrede i Vesten? Hvad kan det – for dig og for vores fælles verden? Hvorfor støder man på ordet mindfulness så mange steder nu, for ordet dækker ikke over noget nyt, det er jo ”blot” blevet moderne?!

Nogle mennesker får behov for indre fordybelse, fordi de lider…sorg, angst, vrede, sygdom…andre fordi de har en anelse om, at der må være noget mere at finde i livet på trods af den gode tilværelse, de tilsyneladende har. De føler, de burde være tilfredse, fordi de ”har alt” – men er det ikke.

Meditationens formål er at bringe overfladesindet til ro og begynde at leve indefra.

– Shri Aurobindo

Overfladesindet består af tanker og følelser, der kommer og går i en lind strøm. Strømmen sættes i gang af sanserne, erindringerne, erfaringerne, af indre ubevidste ængstelser og drømme, håb og frygt. Stemmerne og reaktionerne fra vores instinktive lag er mange, og ofte har vi ikke opmærksomhed nok i vores system til at lade være med hele tiden at reagere uden refleksion over, hvad der driver os, hvorfor vi ikke kan lide hende, men ham, hvorfor vi er bange for dit og elsker dat…..

I nogle psykologiske og meditative systemer kaldes det, at vores skygger driver os i stedet for vores bevidsthed. En kendt beskrivelse af fænomenet har vi i Lukas Evangeliet, hvor Jesus spørger:

Hvorfor ser du så splinten i din brors øje, men opdager ikke bjælken i dit eget øje? Hvordan kan du sige til din bror: ‘Bror, lad mig fjerne den splint der er i dit øje, når du ikke ser bjælken i dit eget øje? Hykler! Fjern først bjælken fra dit eget øje, så vil du kunne se klart nok til at fjerne den splint, der er i din brors øje.

Oraklet i Delfi sagde KEND DIG SELV, og det var ikke for at opfordre til barnagtig narcissisme, det var, fordi det er den eneste vej til at finde ud af, hvordan pokker man kan få bjælken ud af egne øjne for så at se klart på både sig selv og andre med de muligheder for erkendelse, accept og rimelige handlinger, der kunne følge af at have fuldt (ud)syn.

Man siger gerne af vi mennesker ikke en gang har adgang til mere end en tiendedel af vores bevidsthed, toppen af isbjerget. Resten ligger under overfladen , gemt væk for alle, især os selv. Ønsker man at begynde at leve indefra med større glæde og ægthed, så kræver det ofte en beslutning om at lære sig selv at kende på godt og ondt, og en vej kunne være yoga og meditation. Det vigtigste en ens indstilling og længsel efter mere…liv, glæde, overskud, erkendelse…find selv andre ord…

Når vi går gennem livet

Når vi går gennem livet er vi dybest set alene på en rejse, vi kan lære en masse af. Sådan kan man i hvert fald vælge at tænke. Det her skilt står et sted, hvor jeg ofte går med min hund. Hver gang jeg er der, standser jeg lige et øjeblik, tager en dyb indånding og siger JA til længslen efter friheden. Ikke friheden til at gøre hvad som helst, nej, friheden til at lære at stå solidt og ærligt og kærligt i mig selv, stå ved, hvad jeg tror på og handle ordentligt efter det. Det er ikke en frihed på bekostning af andre, det eneste, der kan få problemer undervejs er mine egne skygger, alt det, som jeg er blind for i mig selv og som forhindrer mig i at rumme andre, som de er.

Hvad betyder Yoga?

Yoga betyder ”foreningen af det universelle med det individuelle”. Det er en meget gammel livsfilosofi, der ganske kort fortalt rummer otte dele, der tilsammen kan skabe rammerne for et liv med intention og formål, et meningsfyldt liv. Der gives retningslinjer for moral, etik, selvdisciplin og selvomsorg.

En af de otte dele minder meget om kristendommes ti bud. Først kommer princippet om ikke – vold. Det var det, der gjorde inderen Gandhi så berømt som yogi, ikke kropsstillinger der udviste stor styrke og smidighed. I forbindelse med ”vesterfiseringen” af yogaen blev den for mange til en gymnastisk system – og ikke blot en af de otte dele, nemlig den del, der kunne styrke visse dele af helbredet og skabe ro nok til at meditere og lære sig selv at kende, så alle de der bjælker kunne blive fjernet, så det blev lettere at følge de der bud, der minder om kristendommens ti bud…..